top of page
banner nudm.png

NIEUWS UIT DE MARKT

Lees hier wat de nieuwsredactie van De Nederlandse Metaal Dagen via diverse kanalen allemaal te weten is gekomen

Bijdrage van: 

Made in Europe

Robot programmeren via de CNC-besturing

Dat robotbelading noodzakelijk is om de productiviteit in de metaalbewerking te verhogen, is breed geaccepteerd. Het helpt bovendien het tekort aan vakmensen op te lossen. Maar wie gaat de robots programmeren? Zowel de robotfabrikanten als de ontwikkelaars van CNC-besturingen denken de oplossing te hebben.


Industrierobots en cobots spreken niet dezelfde taal als CNC-machines. Dit lossen de system integrators die robotbeladingssystemen bouwen op door over hun besturing een schil te plaatsen, waarmee de operator de robot kan programmeren door slechts enkele parameters in te geven. Maar men blijft dan twee keer programmeren: één keer aan de robot, één keer aan de CNC-machine of via CAM-software.


Programmeren via G-codes

Zowel vanuit de bouwers van CNC-besturingen alsook van de robotfabrikanten komen er aanzetten om beide onder te brengen in één platform. Een van de besturingsontwikkelaars gaat de richting op om de robot via G-codes te programmeren, de programmeertaal die CNC-frezers kennen. Dit gebeurt in dezelfde programmeeromgeving als de operator ook de freesmachine programmeert. Dat is niet alleen een vertrouwde programmeeromgeving, het scheelt ook tijd.


Teachen via het handwiel

Gaat het om complexere programma’s, dan kan de operator de robot of cobot teachen waarna de besturing automatisch de G-code genereert. Het handwiel wordt dan gebruikt om de robot te bewegen en te teachen. Deze oplossing komt van Mitsubishi Electric. De Japanners hebben een nieuwe functie ontwikkeld voor hun M8 CNC-besturing, namelijk Direct Robot Control. Deze Direct Robot Control laat beide besturingen rechtstreeks met elkaar laat communiceren. De kostbare interface tussen robot en CNC-machine vervalt hiermee. Machinefabrikanten en -leveranciers kunnen robotautomatisering op deze wijze gemakkelijker in hun CNC-machine integreren.


Tekort vakmensen aanpakken

Ook andere fabrikanten zoeken naar integratiemogelijkheden. De belangrijkste drijfveer is dit keer niet direct het verhogen van de productiviteit, maar vooral via smart industry oplossingen het tekort aan vakmensen te lijf gaan. Dit tekort zal komende jaren alleen maar groter worden door de uitstroom van de oudere generatie en het gegeven dat de metaalindustrie moet concurreren met andere sectoren die jongeren aantrekkelijker vinden. Smart Industry wordt daarom niet langer nice to have maar noodzakelijk.

Archieven

 

Bekijk de selectie
bottom of page